Östgötademokraten

 

Tisdag den 20 februari 1962.

 

220 limpor och 1000 bullar bagarfrus dygnsjobb i 40 år

 

En bagerirörelsens grand old lady är 82-åriga Anna Wisberg i Skedshult. I 40 år har hon stått vid bakugnen och gräddat limpor i tiotusental. Bortåt 1000 dagar har hon tillbringat på torgen i norra Småland och södra Östergötland för att sälja sina produkter.

   Det är många strapatser hon övervunnit under sin bagartid. Hon har allt i färskt minne, från det hon bakade sin första försäljningslimpa 1908 tills hon upphörde med rörelsen 1948.

   Fru Wisberg kom till Skedshult från Långrådna 1903 då hon gifte sig med färgeriidkaren Hjalmar Jansson. I färgeriet behandlades på den tiden mängder av garner och tyger åt invånarna i socknarna runt om. Långa resor gjordes till torgdagarna i bygden där garner eller tyger hämtades upp eller avlämnades. Men spinnerierna kom och konkurrensen blev övermäktig. 1912 slog färgeriet igen portarna.

 

Nattliga resor

   Dessförinnan hade emellertid fru Wisberg tillsammans med maken gjort en del trevande försök som bagare. Även om inte förtjänsten så stor så lönade det sig i alla fall och man fortsatte på den inslagna vägen. Så småningom blev det resor till de månatliga torgdagarna i Skeppsgården, Loftahammar, Helgenäs och Överum.

   Brödet lastades på flakvagnar och så bar det iväg. Redan vid 23-tiden måste resorna anträdas för att man skulle vara framme på de avlägsnaste orterna vid 5-tiden på morgonen. Man måste nämligen vara på plats innan folk började sina arbeten, sedan hade de inte tid att göra inköp.

 

2 öre för bullen

Resorna utsträcktes så småningom även till Valdemarsvik och efter 1923 stod fru Wisberg varje dag på köpingens salutorg. 1 öre kostade småkakorna och för två öre fick man en bulle. Det var för det mesta fart på kommersen vid fru Wisbergs stånd. 600 kronor kunde en lördagskassa uppgå till om försäljningen gick bra men det kunde också hända att dagskassan understeg 100 kronor. Det var strapatsrika år och det var inte så roligt att stå på torget när de kyliga vintervindarna började blåsa.

 

Två timmars sömn

Under de 40 år som bagarfru, stod fru Wisberg vid ugnen nära nog hela dygnet. Två timmars sömn måste räcka. 200 limpor, 1000 bullar och till detta skorpor, kakor och tårtor skulle produceras varje dygn.

   Fru Wisberg har fortfarande svårt att hålla sig stilla. Hon har tusen och en saker att uträtta och när hon får någon tid över slår hon sig ned vid vävstolen. Så bakar hon bröd naturligtvis. Hon har ännu inte köpt en affärslimpa.

 

Tillbaka